Mektig utsikt fra Hallingskarvet

Det er høstferie, og fremdeles ganske lange dager. Denne årstiden er fantastisk å være på tur i, spesielt syntes jeg de høstfargede trærne er fine. På Sørlandet hvor jeg bor er akkurat høsten startet, men på Ustaoset nær Geilo er den godt i gang. Trærne er gule, røde og oransje og det er minusgrader om nettene. Snøen har bare kommet på de høye toppene i området, men det er ikke lenge til alt er helt hvitt.

dsc_2865
Hallingskarvet i kveldslys

Hallingskarvet er en veldig kjent tur, og i 2006 ble det opprettet en nasjonalpark rundt Hallingskarvet. Det høyeste punktet på Hallingskarvet er Folarskardnuten som ligger 1933 moh. Hele ryggen er 35 kilometer lang og går fra Geilo og vestover.

p1000686
Dagen etter, klar for tur mot Hallingskarvet

Planen denne gangen var ikke å gå over hele den 35 kilometer lange ryggen, men å gå fra Prestholtseter og opp Prestholtskaret og deretter videre på nedsiden langs Hallingskaret.

p1000702
Prestholtsetra

Setra hvor turen startet var over tregrensa og dermed lett å få god utsikt her i flott høstvær.

Stigningen oppover begynte ganske slakt, men det ble raskt brattere. Det har vært Sherpaer som har lagt trapper store deler av turen opp fra Prestholtseter for å spare naturen for slitasje noe som gjorde turen mye enklere.

p1000729
Respekt for Sherpa-gjengen som har fått til dette

På ca. 1600 moh stoppet jeg ved en utsiktsplass og tok noen bilder og fikk i meg noe mat. Utsikten var fenomenal, blant annet kunne jeg se Gaustatoppen i det fjerne.

p1000714
Flott utsikt!
p1000710
Gaustadtoppen utrolig nok synlig herfra også!

I retning mot Hardangervidda kunne jeg se et lite lag med snø. Den snø og isdekte Hardangerjøkulen var også synlig herfra. Her var det ikke mye snø, men noen flekker var det likevel her og der.

p1000767
Hardangerjøkulen

Etter omtrent 2000 trappetrinn var jeg nede der hvor jeg startet, da kjente jeg det litt i lår og legger.

dsc_2851
Mye reinlav og kvitkrull

Videre gikk jeg vestover fra Prestholtseter og mot Ustevannet, som er ca 10 kilometer.

p1000762
Langs Hallingskarvet

Utsikten og været var fantastisk utover vidda.

p1000799
Hytta til Arne Næss

Stien mot Ustevannet var veldig stilig fordi den gikk på nedsiden langs Hallingskarvet med nydelig sollys i fjellet og topp utsikt mot Hardangervidda sørover.p1000792 Her oppe er det ikke lenge til landskapet er hvitt og dekket av snø. Om nettene er det minusgrader, og noen av vannene er allerede dekket av is.

p1000691
Spor etter rype

Etter en kanon-tur var jeg nede ved Ustavannet. Jeg syntes turen var varierende, den startet bratt, så slakt og mot slutten gikk det behagelig nedover med utsikt mot myke fjell i sør og det steile mektige Hallingskarvet ved siden av. Det er fremdeles høstferie, så følg med! Det kommer flere turer, og nå går ferden videre 5-6 timers kjøring nord-øst for Geilo…

p1000835
Haukugle mener jeg…rett etter avgang fra Ustaoset

PS. Takk for flott hytteopphold og for introduksjon til et nytt og spennende området:)

Posted In,

Kommenter gjerne her!