Notfiske i Tvedestrand – forskningsfiske sammen med Havforskningsinstituttet

Rett før helga var jeg var med Havforskningsinstituttet på jobb, der min far jobber. Planen var å fiske med not i Tvedestrand etter ørret.

2016-05-19 19.49.48
Notfiske, her holder jeg i ene enden og dra nota innover rolig

Hvis det det skulle vise seg å være ørret i nota, må det opereres inn sendere i buken på fisken, som gjør at forskerne kan lære mye fiskens adferd gjennom året, samt hvilke deler av fjorden de bruker mest.

Ved første kast ble det en fin ørret på ca. 600 gram og fullt av store horngjel. Vi fikk kasta horngjela på sjøen så de overlevde.

DSC_2471
Alle horngjelda ble kasta levende og uskadd på sjøen – notfiske er bra slik

Ørreten skulle få en sender som ligner et lite batteri inn i buken. Operasjonen av ørreten gikk supert, alle målinger er gjort og det er straks klart for et nytt kast.

DSC_2482
Her opererer forskerne inn en sender mens fisken er bedøvd
DSC_2486
Fisken kommer seg kjapt, og er nå klar til å settes ut. Alle har overlevd operasjonen til nå, da ørreten her et sterkt immunforsvar
DSC_2474
Her er jeg sammen med min far på jobb. Ørret må helst fiskes om kvelden, og da passet det bra å bli med

I neste kast mens jeg halte nota inn mot land, fikk jeg øye på vak som jeg trodde var ørret inni området av nota som ble stengt av, det er fisk! Det viste seg å være en ørret, berggylt og mange horngjel. Da jeg snudde fisken rundt fikk jeg øye på et gammelt sting. Denne ørreten var fanget før. Nå har forskerne her snart 100 ørret gående i fjorden som de følger.

Posted In

Kommenter gjerne her!